søndag den 30. oktober 2011

Opsamlingsheat for boganbefalinger

Da jeg var mindre, var jeg typen, der læste mange bøger. Efterhånden som jeg er blevet ældre er det gået lidt ned ad bakke med læsningen (læser så til gengæld efterhånden en hulens masse blogs/andet på internettet), men jeg kan stadig sætte pris på en god og fængende bog (virker især godt når man vil flygte fra virkeligheden), så derfor vil jeg lige give jer et par anbefalinger med, på nogle af de seneste bøger jeg har nydt at læse.

  


Elsebeth Egholm: Tre hundes nat
Tre hundes nat er (ligesom de andre bøger i samme serie) selvfølgelig først og fremmest en krimi, men for mit vedkommende er det ikke så meget selve det kriminelle plot, som det er fortællingerne om de menneskelige skæbner bogen rummer, der holder mig fanget. EE er en mester udi fortællingens kunst, og sideløbende med at forbrydelsen opklares, udrulles de forskellige personers historier, så det er en ren fryd. At det hele foregår i et dejligt provinsielt miljø, gør det også bare meget sjovere (selvom personerne ofte ikke har meget at grine af). Endnu et pletskud fra Danmarks bedste krimiforfatter. 

Ingrid Betancourt: Selv stilhed hører op - Mine seks år som gidsel
Købet af denne her bog var lidt et sats. Jeg har aldrig været typen der læste biografier, men havde efterhånden hørt/læst så meget godt om den her bog, og desuden tidligere stiftet en smule bekendtskab med Ingrid Betancourt, at jeg tog chancen og investerede i den, med hjælp fra en byttet studentergave (var det mon på tide at min læsning tog en mere voksen og seriøs drejning?). Jeg fortryder det bestemt ikke - for den her bog er anderledes end nogen anden bog jeg tidligere har læst. Den er ofte barsk, rystende og næsten direkte ubehagelig, men samtidig er det også utroligt livsbekræftende læsning - historien om hvordan IB, columbiansk præsidentkandidat, overlever seks år som gidsel i den columbianske jungle. Seks år med vold, tortur og nedværdigelse hos den revolutionære oprørsgruppe FARC.
Bogen er ret lang, men alligevel er det en af de stærkeste og mest gribende læseoplevelser jeg nogensinde har haft, og ikke en bog man sådan lige glemmer igen. Der er flere lag i bogen, både selve historien, der er fortalt som en anden spændingsroman, IB's personlige udvikling undervejs i forløbet (det fylder en del - så er I advaret!) og hele det samfundsmæssige aspekt med guerillabevægelser, præsidentkandidater og international storpolitik, som jeg personligt finder vældig spændende. Jeg vil bestemt anbefale den her til alle, der har lyst til, og mod på, at give sig i kast med en virkelig historie, udover det sædvanlige!! 

Jan Wallentin: Strindbergs stjerne
Jeg har netop afsluttet den her roman, som bestemt lever op til betegnelsen "spændingsroman". Som en anden Dan Brown blander JW kriminelle handlinger, mytologi, historiske begivenheder og konspirationsteorier sammen til en til tider hæsblæsende thriller - men både det geografiske og historiske fokus er et andet en Dan Browns. Rent geografisk befinder vi os hele tiden noget nordligere, og den historiske tidsramme strækker sig fra omkring år 1900 og fremefter. På trods af at den historiske kontekst ligger forholdsvis tæt på nutiden (og i forbindelse med noget af det vi har haft allermest om i historietiundervisningen - gæt selv hvad), kendte jeg nærmest intet til den, og de passager, hvor forhistorien blev udrullet var da også nogle af dem hvor jeg følte mig allermest fanget (elsker bøger, hvor man føler at man lærer noget, samtidigt med at man er godt underholdt). Undervejs vækker bogen dog ikke kun associationer til Dan Brown, men også til den nyklassiske nordiske krimi, og (især mod slutningen) fantasybøger som Phillip Pullmanns His Dark Materials-trilogi (Det gyldne kompas, Skyggernes kniv, Ravkikkerten), hvilket bestemt ikke gør den dårligere i mine øjne. Så hvis man er til en nordisk Dan Brown, tilsat en knivspids fantasy, er Strindbergs Stjerne bestemt værd at give sig i kast med.  

3 kommentarer:

  1. Har slev læst Elsebeth Egholms Liv og Legeme en gang sidste år, men den er ikke rigtigt noget der har sat sig fast i min hukommelse, så det er umiddelbart ikke noget godt tegn for min opfattelse af hendes skriverier hehe.

    Det der med biografier tror jeg bare ikke kan fange mig, når jeg læser er det som du selv siger for at flygte fra virkeligheden, og så har jeg altså bare brug for at det er fiktion det jeg læser, og ikke noget som gør virkeligheden til et værre sted..

    Den sidste bog lyder til gengæld lige som noget for mig! Mysterier og forbrydelser - så bliver det ikke bedre. Den må jeg se om jeg kan få fingrene i en gang (:

    SvarSlet
  2. 1. Okay, fair nok :b

    2. Det havde jeg heller ikke umiddelbart regnet med, hehe ;)

    3. Bare giv den gas så :b Men på mysterie/konspirationsteori-siden når den nu ikke helt op på siden af den kære Dan Brown :)

    SvarSlet
  3. Hmmm 1. Nej tak krimier er ikke min stærke side...

    2. Det ved jeg ikke om jeg tør? Men lyder enormt spændende på den uhyggelige måde :s

    3. Ja tak!!

    SvarSlet